HR-ekonomi - värdet av motiverade medarbetare

Kursledare: Anders Johrén, Nyckeltalsinstitutet

HR-arbetet handlar till stor del om att förvalta investeringen i personal så framgångsrikt som möjligt. Det är medarbetarna, deras kompetens och agerande som avgör verksamhetens framgång. Utan personal – inga intäkter. För att koppla ihop HR-ekonomin med verksamhetens processer och övergripande mål behöver HR sätta ekonomiska värden på aktiviteter och strategier.

HR-ekonomiutbildningen innehåller förutom grunderna inom personalekonomi även hälsoekonomi. Tidiga förebyggande hälsoinsatser är normalt mycket mer lönsamma än sena rehabiliteringsinsatser, men inte alltid. Därför behöver vi sätta "kritiska värden" på möjliga effekter för att kunna bedöma rimligheten innan beslut tas.

Under utbildningen går vi igenom:

• Vad är HR-ekonomi?
  • Personallivcykeln
  • Kalkyler och beslutskriterier
  • Effekter och "kritiska värden"
  • Relationen friskvård, arbetsmiljö och ekonomi
  • Beräkningsmodeller för potentiella vinster med hälsosatsningar

Efter utbildningen kommer du ha kompetens inom följande:

• Ekonomiskt beslutsunderlag
  • Prislappar på HR-aktiviteter
  • Kalkylering för värde och kostnad av hälsoarbete
  • Kritiska värden och bedöma kostnadseffekterna

Facilitator
Anders Johrén civilekonom och nyckeltalsexpert på Nyckeltalsinstitutet. Anders arbetar med utbildningar, utredningar och konsultation, framför allt med ekonomiska argument kring personalfrågor. Anders har skrivit flera böcker och är medförfattare till bland annat ”Personalekonomi idag”, ”Boken om nyckeltal”, ”Effektiv friskvård – lönsammare företag” och ”Personalresurser – ett arbetsmiljöekonomiskt perspektiv”.

Anders Johrén

14 nov 2017 - 14 nov 2017
För- och eftermiddagsfika
samt lunch ingår i utbildningspriset.

Sveriges HR Förening
Birger Jarlsgatan 34